Kärleksbluffen – recensioner och läsar-röster

Solveigs nya självbiografi säljs via Bokus och Ad Libris. Se nedan recensioner och läsar-röster. Finns även i gästboken

Recensioner/omdömen/läsar-röster

Kärleksbluffen, recension av Irene Reenberg i Dala-Demokraten den 14 november 2022:

Tryck på control + för uppförstoring av Ragna Fahlanders text:

Svar från två förlag jag skickade in mitt manus till (och sen beslöt att ge ut Kärleksbluffen på Solpennan):

Bookmark, manusgruppen: ”Stort tack för att vi fick läsa ditt manus och ta del av dina fint mejslade karaktärers liv! Du har skrivit en mycket ömsint och levande berättelse som du kan vara väldigt stolt över.”

Lava förlag: ”Tack för att du skickat in detta manus till oss. Det är en välskriven berättelse med en god dos humor, vi tror absolut att den kan finna en läsekrets som kommer att uppskatta detta trevliga manus.”

Några röster från dem som har läst Kärleksbluffen:

Gunilla Hagberg Tegenrot, socionom, Skurup: ”Kärleksbluffen är en ärlig och modig berättelse om att vara ung på 60 och 70 talen. Om den viktiga och bitvis snåriga resan att frigöra sig och hitta sig själv i nya relationer. Om möjligheter, lockelser, manipulationer, val, misslyckanden och att hitta sin egen styrka. Om att sätta ord på den skam vi kan känna över våra val. En resa som är viktig för alla unga människor oavsett i vilken tid och i vilket socialt sammanhang vi lever. Solveig bjuder in oss att ta del av hennes berättelse och den ger mig möjlighet att reflektera över min egen. Välskriven och spännande, läs den!”

Patrik Pettersson, skådespelare och regissör, Borlänge: ”Tack Solveig för en fantastisk läsning av Kärleksbluffen. Jag har läst din spännande, vackra, gripande, modiga och personliga bok. Vilken gåva du ger till dina läsare. Jag tyckte så mycket om boken, en bit modern kvinnohistoria, och ditt språk. Jag är så imponerad. Det borde göras en film om boken, tycker jag. ”

Britt-Marie Börjesson, f d chefssekreterare, nu passionär, Habo, Jönköping: ”Din biografi och sanna historia fick mig att både rysa, le och gråta…. den är otroligt välskriven, du har ett flyt med pennan som gör den lätt att läsa, svår att lägga från sig. Jag hoppas många köper och läser din bok – det är den värd och du med! En av de mest spännande biografier jag läst!”

Elisabeth, Laiza, Malmberg, dramapedagog/lärare, Hedemora: ”Nu har jag avslutat boken, kunde inte lägga den ifrån mig! En sån fantastisk livsberättelse! Jag är berörd och stärkt av den och ditt modiga berättande! Tusen tack! Jag skickar den till min dotter! Stor kram och lycka till med fortsatta boklanseringen!”

Eva Kärvemo, undersköterska, Korsnäs: ”Hej Solveig! Du är alldeles suverän på att skriva! Ojojoj vad du kan! Fantastiskt är du också på att fängsla läsaren, vilket är en konst, förstår jag. Mycket tårar, men också skratt blev det för min del må du tro.”

Helge Olofsson, verktygsmakare, Bureå: ”Förra lördagen kom Kärleksbluffen med posten, söndag kväll var den utläst!. Eva säger ”Du är så lustig du som nästan aldrig läser en bok, men idag sträckläser du hela boken, varför? Boken är alldeles för bra! Man fascineras av allt du varit med om! Tänk att du bara orkat med alla knöligheter!! Glömde i mitt brev att kommentera dina härliga ord: ”väteperoxidblonderade håret, dechiffrera rotvälskan, krutdurken, kvasipsykologiserande tjafs”. Helt underbart!”

Maria Wells, författare, sångerska, artist, Stockholm: Vilken glädje att få denna bok i handen. En otroligt spännande och berörande berättelse av Solveig Bergqvist Larsson.

Kristina Sörelid Woldmar, gymnasielärare, Göteborg: ”Nu har jag sträckläst klart din bok, kunde inte sluta. Jag är så tagen, ont i bröstet och i magen… gastkramande, som en spännande deckare. Du berättar så bra, språket är inte överlastat, jag fångas verkligen av din berättelse.”

Lena Andersson, hörselpedagog, Hedemora: ”Underbart fint skrivet, din text griper tag och jag som var med på den tiden förstår allt mer hur hårt skammen drabbade dig. Det här gjorde du jäkla bra, Solveig!”

Sven Benediktusson, gymnasielärare, nu skådespelare och regissör, Göteborg: ”Boken tog mig in i en ung flickas villkor och livsstil, berättat med så stor insikt om psykologiska fenomen att det i sin tur väcker upp de mest dolda skrymslen i läsaren (hos mig alltså) och så är det ju jäkligt spännande – hela tiden! Mästerskap, Solveig!”

Anne-Marie Widlund-Fantini, chefstolk och författare, Paris: ”Bravo! Rörande, intressant och välskriven!”

Siv Nordborg, studievägledare, Sala: ”Solveig, du är så värd alla fina recensioner. Läste ut boken i förrgår och den dröjer sig kvar i tankarna. Så modig, klok, mångsidig och tuff kvinna du är. Tack för att du delar med dej på så fint sätt.”

Hélène Hedström, teknisk administratör på Volvo, Göteborg: ”Så bra skrivet och så bra att du skrivit den! Först och främst för dig själv (ut med skamtrollen ur garderoberna) men också för oss läsare. Dom flesta av oss bär på någon skam. Tack för att du till sist så modigt delade din historia.”

Sylwe Anelod Olsson, författare och företagare, Säter: ”Boken är lättläst och jag kan inte låta bli att imponeras av din förmåga att måla upp bilder som gör att jag som läsare finns närvarande i de olika scenerierna. Din stil är personlig och du är verkligen utelämnande, ärlig och naken. Och ändå, vilken fantastisk memoarhistoria. Jag upplever att jag har läst tre olika ”böcker”. Första delen är ju verkligen en riktig ”skröna” även om jag förstår att vartenda ord du skriver är sant. Det blir som en thriller där jag vände varje blad med spänning och förväntan om vad som skulle hända. Andra delen är både ett tidsdokument, reseskildring och framför allt en skildring av relationerna i den franska familjen. Vilken historia! Här skulle jag önska att jag fick veta mera om alla möten och relationer. Fast det är förmodligen bra att du inte gör den alltför svulstig. Tredje delen är en mer personlig berättelse om din väg till där du förmodligen är idag. Boken är mer än värd att ges ut och jag kan tänka mig att många blir fascinerade av de första delarna och kan känna igen sig i den sista delen…. Efter att ha läst om din bok är jag verkligen imponerad… den håller riktigt hög kvalitet och den ”nya” avslutningen blev perfekt.”

Nina Remdahl, f d lärare på kom Vux, Borlänge: ”Det var verkligen en lättläst och spännande och väl genomarbetad roman! Det flöt på precis hela tiden! Det märks att du har jobbat igenom den väldigt ordentligt. ”

Isabel Larsson, barnskötare, Gustafs: ”Men wow alltså, vilken bok du har skrivit! Och till er som inte har beställt boken än, rekommenderar jag verkligen att göra det.”

Anita Brobjer, socialsekreterare, Göteborg: ”Fick boken häromkvällen och skulle bara bläddra lite, men jag började läsa och blev helt fast i ditt väldigt bra berättande och otroliga historia.”

Kersti Björkman, dramatiker och skrivpedagog: ”Först vill jag säga TACK för din bok, som jag nu har läst. Jag tyckte mycket om den och särskilt vissa partier. Hela sol&vår-historien är ju verkligen rafflande som en thriller! Bra skriven och framberättad. Över lag är boken väl skriven tycker jag…”

Annette Hultin, basist, Stockholm: ”Tack för en fantastisk läsupplevelse. Blev fast i boken direkt, ville inte sluta läsa…”

Mikael Puranen, musiker, Fagersta: ”En otrolig historia och boken är väldigt välskriven. Keep up the good work Solveig.”

Birgitta Wåhlstrand, f d rektor, nu tf enhetschef på Kultur Gävleborg: ”Fick din bok igår. Började läsa sent på kvällen. Kunde inte släppa den. Läste halva natten. Har inte slutat förrän nu. Läst till slutet. Vilket driv i berättelsen. Vilket flyt i texten. Vilket liv. Vilken kvinna du är! Tack för boken! För berättelsen, för ditt mod, för ditt delande.”

Ulla Sahlström specialpedagog, Stockholm: ”Hej! Har precis läst ut din bok. Kunde inte sluta när jag väl börjat. Glad att du delar med dig av glädje, förtvivlan, kärlek och sorg. Tack för det!”

Ylva Sundmark, examenshandläggare, högskolan Dalarna, Arkhyttan: ”Solveig, nu har jag precis lagt ifrån mig din bok! Vilken bladvändare! Jag började igår kväll och har otåligt betat av arbetsdagen bara för att kunna fortsätta i din berättelse. Jag har stått bredvid dig och charmats av Carl, jag har blivit upprörd, orolig och ledsen med dig när ”vi” inte kunde ta oss från Kanarieöarna. Jag frös med dig i din gröna crimplene outfit och dina tunna skor genom ett kallt Europa. Jag oroade mig ganska snart när Torgil dök upp och jag led med dig när din pappa fortsatte vara avvisande. Jag drog en lättnadens suck när Göran klev in i ditt liv! Nu är jag helt slut! Tack för denna upplevelse och TACK för att du placerade skammen där skammen hör hemma. Jag glömde nämna Marcel. Ojojoj. Där ville jag bara gråta och krama om. ”

Karin Bernström, ren-och turistnäringen, Grövelsjön: ”Åh, jösses Solveig Bergqvist Larsson så många sidor, så mycket upplevelser, så mycket klok- och tokskap!”

Cecilia Kyllinge, artist, sångerska, show- och låtproducent, Stockholm: ”Kärleksbluffen av Solveig Bergqvist Larsson. En otroligt spännande och helt sann berättelse om hur hon som 19-åring luras av en förslagen sol-och-vårare. Med den här boken placerar hon äntligen skammen där skammen hör hemma.”

Anita Jansson, f d lärare, Borlänge: ”Jag levde mig in i boken så mycket att jag tyckte mig vara på Kanarieöarna. Vilken skräck! Likaså sen i Frankrike. Jag kände så mycket för den lille Marcel som blev mobbad av syskonen och mamman, hon som gick runt och sa godnatt till alla sina barn, men inte till honom. Det var hjärtskärande att läsa om. Det är en enorm historia du har skrivit, Solveig. Fantastiskt bra.”

Anki Matsson, yogalärare, ägare till Hårstället, Hedemora: Har nyss läst ut din bok. Den var gripande med allt du gått igenom. Du har visat att ingenting är omöjligt.

Susanne Wikström, ekonom, lärare 1 -7, Borlänge: ”Jag har läst boken och jag älskar den på flera plan. Den är spännande och svår att lägga ifrån sig. Men känner igen sig själv från den åldern, man är blåögd och vågar inte säga vad man tycker, om man ens tyckte något. Man trodde andra visste bättre. Det blir också så tydligt att ett obearbetat trauma kan hänga med under mycket lång tid. Tänk om alla kunde inse vikten av att göra sig av med sina trauman/kriser i tid! Jag gillade också att det mestadels var korta kapitel så att man hann reflektera och smälta det lästa innan det var dags för nästa, Det här är en bok som verkligen är aktuell i dessa dagar där många blir lurade på sociala medier. Det som hände Solveig kan hända vem som helst. Jag kan varmt rekommendera Kärleksbluffen. Läs den du också!”

Bitten Jonsson, sugar addiction specialist, författare: ”Har precis läst Solveig Bergqvist Larssons omvälvande självbiografi. Fick först äran att läsa manus och ge feedback. Starkt berörande modig bok. Läs den, finns på adlibris och bokus.”

Margareta Ohlsson, företagare, Täby: ”Nu har jag läst din bok, så spännande, vad mycket du har varit med om och gått igenom, så bra skriven och vilket fint slut. Nu blir det så tomt, men det kanske kan bli en till bok så småningom. Tack för upplevelsen.”

Torbjörn Norqvist, förskollärare, Kristinehamn: ”Kärleksbluffen”, en intressant bok som verkligen berör, engagerar. Solveig, du har verkligen lyckats med denna bok.”

UllaInger Eriksson, diakonissa, Hallstahammar: ”Tusen tack för boken! Jag kunde inte sluta läsa den. Vilken kvinna du är, Solveig. Nog för att jag beundrat dig tidigare, vilket mod att skriva denna bok. Med den kommer du att hjälpa många kvinnor. ”Vågar hon berätta, då vågar nog jag också…” Så än en gång ett stort Tack!”

Majlis Westerlund, terapeut, Hedemora: ”Grattis kära Solveig till din helt fantastiska bok om ditt liv där du visar vägen med din inre kraft och livsglädje!!… Min syster och min dotter har slukat denna spännande berättelse och är helt tagna av ditt mod att resa dig och gå din egna väg i livet…”

Maud Deckmar, författare och konstnär, Mattmar: ”Jag tycker såå mycket om din bok. Det var så fint att få vara med dig, också i svårigheterna som du har upplevt. Intressant bok och ett viktigt budskap. Det finns så mycket mer att säga, för man får så många tankar när man läser en sån stark berättelse.”

Mona Åberg, Arrangör för Vasakyrkans internationella café, Hedemora: ”Boken var intressant och ofattbar. Värd att läsa.”

Kathrin Bergqvist Lövgren, kreatör, Säter: ”Den är banne mig gastkramande! Å när man tror att författaren kommit ur askan… så går hon raka vägen in i elden. Såå fin och kärleksfull bok. Skitbra syrran.”

Helene Du Rietz, sångerska, artist, Stockholm: ”Jag vill rekommendera en tänkvärd bok som min väninna Cecilia Kyllinges mamma Solveig Bergqvist Larsson har skrivit. Den heter Kärleksbluffen och är en spännande självbiografi om en kvinnas kämpande liv. Om att bli vuxen, sol och vårad, skam, grymma och fina män, frihet och kärlek. Finns på Bokus och Ad Libris att beställa!”

Britt-Marie Ankar, ordförande i Rådmansö bygdegårdsförening: ”Tack, Solveig, för en fantastisk läsupplevelse med din bok! En riktig bladvändare! Vilken resa du gjort! Du är beundransvärd.”

Christina Sahlin, förskollärare, Falun: ”Vilken bok du har skrivit, vilka upplevelser du har delat med dig av. Kändes många gånger i magen när jag läste. Det var ju inget prat i varken din eller min familj om mående eller det man upplevde som barn/tonåring… Så mycket vi har att prata om när vi träffs.”

Charin Holmqvist, socionom, Västerås: ”Stort TACK för boken. Å inte vilken bok som helst heller! Du fick mig med på din resa, både geografiskt och känslomässigt… Du har verkligen inte legat på latsidan, varit fenomenal på att driva färden framåt genom livet på eget initiativ, inte väntat på att andra ska lösa situationerna. Du har även tagit många törnar som satt sina spår men bidragit till att forma den du är idag…. Solveig, det är stort att låta andra få ta del av dina upplevelser.”

Bojan Krogh, skulptör, konstnär, Kloster: ”Har nyss läst ut den, Jättebra!”

Catherine Sonesson, lärare, Kristinehamn: ”Måste läsas!”

Cecilia Anelod, terapeut och handledare, företagare, Säter: ”Nu har jag läst din fantastiska bok. Blev så berörd av den. Stark med avsnitten om din pappa och egentligen den röda tråden till honom som jag tänker genomsyrar boken. Otroligt generöst att såååå modigt att så ärligt dela med dig av skammen och så hoppfullt med din personliga resa. En inspiration till oss alla. Jag gillade alla tre delarna och som Sylwe säger när del två (paristiden) kan spelas in ska Isabelle Huppert spela dig. Stort grattis till din välskrivna bok.”

Mette Eurenius, civilingenjör, Norrköping: Boken finns på ett litet bibliotek, Rejmyre, i Finspångs kommun. Jag har skrivit till bokbeställaren att den borde köpas in till Norrköping. Den är spännande, lätt att läsa (dvs välskriven) viktig och intressant och utlämnande. Jag känner stor respekt för hur du använt ditt liv och vad du klarat av. Jag blev först arg på din pappa men han kunde inte bättre och jag är glad att du till slut ändå hann uppleva ett litet avslut. Bra jobbat!

Britt Dahlgren, förskollärare, Lerum: ”Nu har jag läst din bok. Jag blev fast från första kapitlet. En så otrolig historia med Carl och hans svindleri och så gripande och ruggigt med Cecilias pappa. Du är så stark och har ett så fantastiskt driv. En av de bästa böcker jag läst. Stort tack.”

Liv Andersson, journalist, Stockholm: ”Stort tack för din senaste bok! Det var med stor nyfikenhet jag fortsatte att läsa. Vad viktigt du gjort nu när du lagt skulden och skammen rätt. Och fy sjutton vilken hemsk upplevelse att bli lurad. Och vilken stark person du är som tog dig hela vägen hem! I mitt hjärta gnagde Marcel mest. Så obönhörligt det är när föräldrar inte förmår värme. Jag hoppas han har det bra idag. Det var såklart också spännande att få en annan glimt av min mamma. Tänk jag tror minsann det är därifrån min teaterlust kommer – värmlänningar minsann!”

Gun-Britt Svensson, Borlänge: ”Läste ut boken för ett tag sedan, den fängslade mig och ibland kunde jag inte hålla tårarna tillbaka. Har rekommenderat den till några stycken. Läsvärd!!”

Inger Grummas, f d aministratör i kyrkan i St Skedvi: ”Nu har jag läst ut boken, jag kan inte fatta att du varit med om allt detta och klarat av det! Läste och tänkte, men gode tid det är ju Solveig som jag känner och det är ju på riktigt!”

Anna Eriksson, frisör och akupunktör, Falun: ”Jättebra bok!”

Ingegerd Kåks, f d lärare, Vibberbo: ”Tack för fin, intressant och på flera sätt upprörande läsning av din bok, Solveig.”

Bengt Mattsson, dBo Konsult, Ekshärad: ”Kärleksbluffen en osannolik sannberättelse som innehåller så mycket av lögner, svek och tystnadskultur att man kunde tro att huvudpersonen inte skulle resa sig igen. Målmedvetenhet och en övertygelse om bättre tar henne dock tillbaka på banan där hon vågar släppa sargen och känner att isen bär.”

Inger Axelsson, Ansvarig för införtullning av råvaror, Avesta: ”Vilken fantastisk bok du har skrivit. Den glömmer man inte i första taget. Tänk vilken film det skulle bli.”

Monica Edmark, florist, Fagersta: ”Tack för föreställningen om KÄRLEKSBLUFFEN o boken har jag just läst färdigt… började på den igår! En fantastisk bok, mycket har du varit med om… en stark kvinna är du trots att du träffade fel man när du var ung och inte fick stöd av dina föräldrar. Alla har vi en berättelse inom oss men det gäller att ha gåvan att skriva som du har! Nu är det Mattes tur att läsa!”qvist

Ellinor Liljeqvist, diakon och författare, Åmål: ”Hej Solveig! Jag vill bara berätta att jag har läst din bok nu, Kärleksbluffen. Den var helt underbar, på riktigt, liksom. Och spännande och igenkänsla i mycket. Och inga korrekturfel. (smiley) Jag hade stor behållning av den.”

Se fler röster om Kärleksbluffen i gästboken! Du får också gärna skriva där!

Det är också roligt när Kärleksbluffen väcker upp minnen hos läsaren

Lars Lindblad, styrelsemedlem i Vårgårda Teaterförening: ”Din historia påminner lite om vad jag upplevde som 18-åring. Jag och min bäste kompis Christer beslöt oss för att lifta till Hamburg. Första biten mellan Jönköping och Köpenhamn åkte vi med en långtradare, pappa kände chauffören. Sedan liftade vi med lånta studentmössor på till Hamburg och var där några dagar. Hemresan gick inte så bra. Vi blev strandsatta i en dansk stad, pengarna var nästan slut. Vi fick sova på polisstationen i en häktescell. Vi liftade vidare till Köpenhamn. Med bara några kronor gick vi omkring i staden utsvultna. Vi hade inte råd att köpa en korv ens bara var sitt korvbröd. När vi gick där på en gata kom bland alla andra en flicka som Christer kände igen från en simtävling, Christer var elitsimmare. Flickan stannade och bad oss följa med hem och där bjöd mamman på smörgåsar mm. Allt nog vi tog oss hem till Jönköping genom att lifta med en långtradare vid en lastbilscentral.”