Låtsasmorsa

Låtsasmorsa – en dramatisk berättelse om ett utsatt föräldraskap och ett sårat barn. Berättelsen om Lovisa är skriven ur ett föräldraperspektiv. Jaget i boken är en mamma som tillsammans med sin man adopterar en flicka och en pojke från Latinamerika. De längtar och väntar, men mötet med Lovisa blir inte som de har tänkt sig. Boken gavs ut 1999 på AB Björnens förlag, andra upplagan kom 2003. Boken finns också som talbok. I Danmark gavs boken ut 2006 med titeln ”Snydemor” av Abrakadabra förlag. Den amerikansk-engelska ”Fake Mom” är översatt av Carla Wiberg.

Recensioner:
”Får du inte ont i huvudet när du gråter så där? frågade min dotter med skräckblandad förtjusning när hon såg mig i soffan med droppande näsa över en bok. Och jag svarade snörvlande att jag inte var ledsen och därför heller inte fick ont någonstans. Boken och gråten hade snarare lindrat det onda…Låtsasmorsa är skriven med en föräldraerfarenhet som gjort så ont att den till slut tvingats ut mellan pärmar. Boken är en gåva till läsaren från författaren. Därför vill jag som läst den ge den vidare till lärare, psykologer, läkare, ja, till alla som är barns vänner.”
Susanne Levin i Uppsala Nya Tidning 23 nov 1999

”Med rapp dialog och mycket insikt berättar Solveig Bergqvist Larsson om ett utsatt och ett sårat barn. Hon berättar på ett så övertygande sätt att boken är svår att lägga från sig.”
Ragna Fahlander i Södra Dalarnas Tidning

”Alla föräldrar kan känna igen sig i de flesta av situationerna. För föräldrar till icke-biologiska barn bör den vara en styrkekälla. För socialsekreterare och psykologer som i arbetet möter dessa barn och föräldrar kan denna bok öka förståelsen.”
Marguerite Bjellvi, Bibliotekstjänst