Personligt

Mitt showande började med att Cecilia och jag framträdde på Kvinnodagen 2010 i Arkhyttans bystuga med vår show ”Misstag & Dikeskörningar”, med humor, musik och allvar, där vi bland annat drev med varandra om att vara mor och dotter.

Med den föreställningen kom vi med på en utbudsdag i Västerås och fick ett 80-tal jobb för Riksteater/teaterföreningar ute i landet. Parallellt tjänstgjorde jag som språklärare på Dahlandergymnasiet i Säter.

2011 sa jag upp mig från skolan och skrev färdigt min barndomsroman Ögona böj som handlar om min barndom på 50-60-talet, samtidigt som jag skrev nostalgishowen ”Tat lugnt ta en Toy”, en personlig resa under 50-60-tal, där den röda tråden är Västerbotten och mitt ”gruvliga” förflutna, med en pappa som var gruvfogde och en mamma som var gruvfogdefru och hemmafru.

Under 2011 repade Cecilia och jag ”Toy-föreställningen” tillsammans med pianisten Olle Nyberg och under 2012- 2013 gjorde vi ca 200 föreställningar runt om i Sverige, bland annat en vecka på Göteborgs stadsteater, då alla våra fem föreställningar snabbt blev fullbokade. Vi spelade också några föreställningar på Klockargården i Tällberg, då med ett utökat gäng, bestående av Olle, Cecilia och mig tillsammans med artisten Bengt Kyllinge och basisten Anders Ohlsson.

Sen har mina idéer runnit på till nya shower och Ögona böj har varit en värdefull källa att ösa ur och inspireras av. ”Tag det rätta tag Cloetta” med Cecilia Kyllinge, Anders Larm, Bengt Kyllinge och mig blev också en succé och spelades ca 150 gånger från Norrbotten till Skåne och ungefär lika många gånger framförde vi ”Myggjagare & Näbbstövlar” (50-60-70-talsnostalgi) då Jan-Olof Jonsson blev ny i gänget som redan bestod av Cecilia, Anders Larm och mig.

På väg hem från andra säsongen av Mygg & Näbb 2016 fick Cecilia ett samtal i turnébussen. Det var producenten för Wermlandsoperan som ringde och frågade om vi kunde göra en julshow under deras namn. De hade sett våra föreställningar och ville beställa en nostalgishow med jultema och julsånger i samma anda som våra tidigare. De erbjöd vår ensemble att spela 28 julföreställningar under deras namn, runt om i Värmland och inne på operan (även på julfest för operans personal) och jag skrev ett manus som byggde på mina barndoms jular.

Efter 2016 har vi haft fyra års turneér under november och december med föreställningar av julshowen Bjällerklang.

Så blev det dags med en ”ordinarie” nostalgishow, nu med namnet ”Säg Algots det räcker” som mycket handlar om min mamma och pappa, spelade av Cecilia och Janne. ”Algots” hade ungefär lika många spelningar som ”Cloetta” och lades ner när det var dags för ”Hon är jag” en hyllning till Lill-Babs med premiär den 8 september 2019. Vi var inbokade hela våren sommaren och våren inleddes med den 22 januari, då Anders och jag uppträdde för PRO i Hedemora under rubriken ”Barn på 50-talet, ung på 60-talet”. Den 6 februari visade Cecilia och jag upp en kortversion av ”Hon är jag” på Bubblan i Norberg och den 7 februari var det dags för hela gänget – Cecilia, Janne, Anders och jag – att uppträda med den ordinarie föreställningen i två akter av ”Hon är jag – en hyllning till Lill-Babs” på Fagersta Folkets hus (vi gjorde två föreställningar, en på e m och en på kvällen) och sen följde en turné: Den 8 februari på Norbergs Folkets hus, den 9 på Ludvika Folkets hus, den 10 februari på ett fullsatt Maxim i Borlänge, Skärblacka den 23 februari, Hällestad 25 februari, Saleby 26 februari, Vårgårda 27 februari, Lerum 28 februari, Träslöv den 29 och i Sätila den 30 februari. Veckan därpå när Janne och jag skulle uppträda för Hjärt- och Lungfonden i Borlänge trodde arrangören att det skulle bli lite folk i publiken av rädsla för att vara riskgrupp och drabbas av Corona, ett nytt virus, men det blev fullsatt i salen! Den 13 mars envisades Kungsåra bygdegårdsförening med att genomföra arrangemanget. Till Garpenbergs Folkets hus kom- till vår stora överraskning – 100 personer! Vår sista föreställning under våren blev i Skepptuna söndagen den 15 mars 2020. Därefter tog pandemin över, offentliga sammankomster förbjöds och avbokningarna för resten av våren och för hösten kom i en jämn ström.

Hösten 2020 skulle vi göra en Corona-säker föreställning i Uppsala den 15 november på Kulturoasen av ”Hon är jag – en hyllning till Lill-Babs” samt en föreställning av julshowen Bjällerklang i Sölvesborg, Nakterhuset den 28 november, men de och alla andra våra inbokningar fick ställas in. Janne och Cecilia kunde dock genomföra – under hösten 2020 – flera spelningar för Kultur i vården i Gävle, Söderhamn, Hedemora (även på Wahlmans café) samt ha premiär på Cecilias nyskrivna ”Tina Turner-show” och – otroligt nog- ha flera spelningar.

Först under hösten 2021 kunde vi Anders, Janne, Cecilia och jag genomföra turnéerna med ”Hon är jag”, en hyllning till Lill-Babs, både norrut (som längst till Norsjö) och söderut (som längst till Hovmantorp). Då hade jag skrivit ett utkast till Frukostklubben och vi började så smått att repa in sången och musiken (jag var med på ett par låtar, bla Minnen av Povel Ramel).

Vi hade premiär på Frukostklubben – en 60-minutersföreställning (corona-anpassad) i Svärdsjö den 19 november, 2021 Cecilia, Janne och jag, då vi hade max-publik,150 personer, på båda föreställningarna.

Vi turnerade sedan med 24 föreställningar av Frukostklubben (varav 12 för KIV i Falun) plus att Cecilia och jag gjorde ett tiotal spelningar för Kultur i vården i Sandviken, Gävle. Vi tre fick jullov först på julafton.

TOLVÅRSJUBILEUM FÖR NOSTALGISHOWERNA OCH TOLV ÅR AV SAMARBETE MELLAN CECILIA OCH MIG! Som ni säkert förstår är jag väldigt tacksam för de här tolv åren, mellan mina 60 och 72 år. Jag vill å det varmaste tacka alla arrangörer och publik! Ett stort tack till mina medarbetare, och till min bästa kollega någonsin, Cecilia!

Under den lediga corona-tiden har jag suttit och skrivit den självbiografiska boken ”Kärleksbluffen” som kom ut före biblioteksmässan, alltså i september i år (2022). Jag garanterar pengarna tillbaka till den som inte gillar boken. Se gärna recensioner och läsarröster! Jag är så tacksam för att boken redan har sålt så bra!

Den 23 november föreläste jag om Kärleksbluffen på Hedemora bibliotek och har under hösten uppträtt med musikern Krister Högberg från Norberg i en berättarföreställning. I den väver vi ihop min historia om hur jag blev sol-och-vårad med låtar ur Cecilias nya cd ”Lyckans dar”, också från september i år!

Och just nu, i slutet av november och till och med den 9 december 2022 genomför Cecilia och jag ett tjugotal föreställningar inom Kultur i vården bl a i Hofors, Söderhamn, Edsbyn, Hudiksvall, kort sagt på flera ställen i Gävleborgs län.

Varma hälsningar till er alla!

Solveig