Personligt

Så här började mitt showande: Cecilia (som sångerska/skådespelerska) och jag (som berättare/komedienne) framträdde på Kvinnodagen 2010 i Arkhyttans bystuga med vår show ”Misstag & Dikeskörningar” där vi bland annat drev med varandra om att vara mor och dotter.

Med den föreställningen kom vi med på en utbudsdag i Västerås och fick ett 50-tal jobb för Riksteater/teaterföreningar ute i landet. Parallellt tjänstgjorde jag som språklärare på Dahlandergymnasiet i Säter.

2011 sa jag upp mig från skolan och skrev färdigt min barndomsroman Ögona böj som handlar om min barndom på 50-60-talet, samtidigt som jag skrev nostalgishowen ”Tat lugnt ta en Toy”, en personlig resa under 50-60-tal, där den röda tråden är Västerbotten och mitt ”gruvliga” förflutna, med en pappa som var gruvfogde och en mamma som var gruvfogdefru och hemmafru.

Under 2011 repade Cecilia och jag ”Toy-föreställningen” tillsammans med pianisten Olle Nyberg och under 2012- 2013 gjorde vi ca 200 föreställningar runt om i Sverige, bland annat en vecka på Göteborgs stadsteater, då alla våra föreställningar snabbt blev fullbokade. Vi spelade också några föreställningar på Klockargården i Tällberg, då med ett utökat gäng, bestående av Olle, Cecilia och mig tillsammans med artisten Bengt Kyllinge och basisten Anders Ohlsson.

Sen har mina idéer runnit på till nya shower och Ögona böj har varit en värdefull källa att ösa ur. ”Tag det rätta tag Cloetta” med Cecilia Kyllinge, Anders Larm, Bengt Kyllinge och mig blev också en succé och spelades ca 150 gånger från Norrbotten till Skåne och ungefär lika många gånger framförde vi ”Myggjagare & Näbbstövlar” (50-60-70-talsnostalgi) då Jan-Olof Jonsson blev ny i gänget som redan bestod av Cecilia, Anders Larm och mig.

På väg hem från andra säsongen av Mygg & Näbb 2016 fick Cecilia ett samtal i turnébussen. Det var producenten för Wermlandsoperan som ringde och frågade om vi kunde göra en julshow under deras namn. De hade sett våra föreställningar och ville beställa en nostalgishow med jultema och julsånger i samma anda som de tidigare. De erbjöd vår grupp att spela 28 julföreställningar under deras namn, runt om i Värmland och inne på operan (även på julfest för operans personal) och jag skrev ett manus som byggde på min barndoms jular.

Efter 2016 har vi haft fyra års turneér under november och december med föreställningar av julshowen Bjällerklang.

Så blev det dags med en ”ordinarie” nostalgishow, nu med namnet ”Säg Algots det räcker” som mycket handlar om min mamma och pappa, spelade av Cecilia och Janne. ”Algots” hade ungefär lika många spelningar som ”Cloetta” och lades ner när det var dags för ”Hon är jag” en hyllning till Lill-Babs med premiär den 8 september 2019. Vi var inbokade hela våren sommaren och våren inleddes med den 22 januari, då Anders och jag uppträdde för PRO i Hedemora under rubriken ”Barn på 50-talet, ung på 60-talet”. Den 6 februari visade Cecilia och jag upp en kortversion av ”Hon är jag” på Bubblan i Norberg och den 7 februari var det dags för hela gänget – Cecilia, Janne, Anders och jag – att uppträda med den ordinarie föreställningen i två akter av ”Hon är jag – en hyllning till Lill-Babs” på Fagersta Folkets hus (vi gjorde två föreställningar, en på e m och en på kvällen) och sen följde en turné: Den 8 februari på Norbergs Folkets hus, den 9 på Ludvika Folkets hus, den 10 februari på ett fullsatt Maxim i Borlänge, Skärblacka den 23 februari, Hällestad 25 februari, Saleby 26 februari, Vårgårda 27 februari, Lerum 28 februari, Träslöv den 29 och i Sätila den 30 februari. Veckan därpå när Janne och jag skulle uppträda för Hjärt- och Lungfonden i Borlänge trodde arrangören att det skulle bli lite folk i publiken av rädsla för att vara riskgrupp och drabbas av Corona, ett nytt virus. Den 13 mars envisas Kungsåra bygdegårdsförening med att genomföra arrangemanget, likaså Garpenbergs Folkets hus och till vår stora överraskning kommer det 100 personer dit! Vår sista föreställning under våren blir i Skepptuna söndagen den 15 mars. Sedan tar pandemin över och offentliga sammankomster förbjuds.

När det gäller hösten 2020 ska vi göra en Corona-säker föreställning i Uppsala den 15 november på Kulturoasen av ”Hon är jag – en hyllning till Lill-Babs” samt en föreställning av julshowen Bjällerklang i Sölvesborg, Nakterhuset den 28 november. Till våren 2021 har vi redan bokat in två turnéer av Lill-Babs, en norrut och en söderut. Janne och Cecilia är igång nu under hösten 2020. De har spelat för kultur i vården i flera kommuner och kommer att göra en show om Tina Turners liv med hennes musik. Rekommenderas varmt!

Cecilia, Janne och jag fortsätter också att göra kortföreställningar på 45 minuter för kultur i vården.

Under pandemiåret har jag skrivit på min livshistoria som har arbetsnamnet ”Om vi hade talat” och jag har också skrivit manus till en ny notalgiföreställning, Frukostklubben, anpassad till coronapandemin och 50 personer i publiken. Janne, Cecilia och jag är inbokade med den under november och december samt har börjat boka in under våren 2022. Dessförinnan ska vi spela Hon är jag – showen om LIll-Babs med oss tre och Anders Larm.

TIOÖRSJUBILEUM FÖR NOSTALGISHOWERNA OCH TIO ÖR AV SAMARBETE MELLAN CECILIA OCH MIG! Som ni säkert förstår är jag väldigt tacksam för de här tio åren, mellan mina 60 och 70 år. Jag vill å det varmaste tacka alla arrangörer och publik! Ett stort tack till mina medarbetare, de bästa jag någonsin har haft!

Jag har fått en nytändning under det här lediga året och ser fram emot att spela många föreställningar framöver /varma hälsningar till er alla

Solveig