Press & Klipp

Pressröster för Myggjagare & Näbbstövlar (se foton under shower):
Musikaliskt, roligt och nostalgiskt
SANSLÖST BRA UNDERHÅLLNING I ALE KULTURRUM
Det var nästintill fullsatt och förväntningarna rejält uppskruvade efter senaste succén med ”Tag det rätta, tag Cloetta”.
Ingen behövde gå hem besviken ty det bjöds sanslöst bra underhållning i Ale Kulturrum den här gången också.
Musikaliskt, roligt och nostalgiskt är de omdömen som bäst sammanfattar ”Myggjagare & Näbbstövlar”.

Humor, Musik & Allvar-produktion var tillbaka i Nödinge efter att tidigare ha roat publiken med ”Ta´t lugnt ta en Toy” och ”Tag det rätta, tag Cloetta”. Lika entusiastiska och med samma glöd intog kvartetten Solveig Bergqvist Larsson, Cecilia Kyllinge, Anders Larm och Jan-Olof Jonsson scenen för att ge åskådarna en fristående uppföljare i ”Myggjagare & Näbbstövlar”.
Denna musikaliska berättarresa är uppdelad i två akter och jag ska omedelbart erkänna att igenkänningsfaktorn och den äkta känslan av nostalgi infinner sig för mig personligen först efter fikapausen då ensemblen tar steget in i 70-talet. Barndomsminnen väcks när Anita & Televinken gör sin entré, likaså när Fem myror är fler än fyra elefanter gestaltas och då de musikaliska artisterna som porträtteras är Ted Gärdestad, Abba och Björn Skifs.
Det är emellertid lätt att ryckas med och identifiera sig med den känsla av nostalgi som resterande del av besöksmassan känner redan i det första sångnumret – ”Snurra min jord”. Solveig Bergqvist Larsson berättar passionerat och inlevelsefullt om sitt livs resa. Musiken är professionellt komponerad och styckena utvalda med både fingertoppskänsla och finess. Det är stillsamt vackert i Gunnar Wiklunds odödliga klassiker ”Han måste gå” och härligt medryckande när Rock-Olga stämmer upp i ”What you´ve done to me”. Det fortsätter med ”Det börjar verka kärlek banne mig”, ”Stand by me” och Tiotusen röda rosor”.
Samtidigt som publiken njuter av musiken infaller en déjà vu när klädmodet från svunnen tid radas upp, underkjolar av skumgummi och kortkorta kjolar.
Senare i föreställningen får vi vara med när Solveig flyttar hemifrån och blir mamma.
– Ungdomen idag är mambos så länge att föräldrarna drömmer om att flytta hemifrån, förklarar Solveig.
Samtidigt som det är lättsamt underhållande från början till slut finns det också ett tänkvärt budskap som kvällens artistgrupp förmedlar. Det blir extra tydligt i Cecilia Kyllinges avslutande och fullkomligen briljanta solonummer. Livets mening är att livet ska bestå, lyder textraden i den lugna ballad som sätter punkt för showen.
Slut tar det ändå inte för publiken lyckas framkalla ett extranummer med sina långa och taktfasta applåder. Lasse Berghagens ”En enkel sång om frihet” sätter pricken över i:et.
(Jonas Andersson i Alekuriren den 25/2-2016)

“GLANSFULL MUSIKALISK NOSTALGIKUR”
Kultur bidrar till förbättrad hälsa, det är expertisen fullt övertygad om. Och kultur kombinerad med skratt är allra bäst. Folket i Löttorp med omnejd, åtminstone de många som i fredags tog sig till bygdegården, är därför att gratulera till den ordentliga dos friskvård de då fick. Hälsoinstitutet Riksteatern var nämligen på besök med en glansfull musikalisk nostalgikur.
Löttorpspubliken kände med glädje igen den musikaliska och minnesgoda trion Solveig Bergqvist Larsson med dotter Cecilia Kyllinge samt Anders Larm, en trio som idag kompletterats med Jan-Olof Jonsson och blivit en kvartett. Mycket av den musik som framfördes under kvällen har överlevt och fick publiken i gungning…Det var bättre förr, tyckte säkert många i Löttorpspubliken, ty vi är ju tack och lov ganska selektivt glömska. Riksteaterns ensemble bidrog positivt och skickligt till att förmedla denna bättreförrkänsla.(Ölandsbladet 9/2 2016)

FÄRGSTARK NOSTALGITRIPP MED KLACKHÖJD
Artisterna kan både göra sketcher och spela musik. Solveig Bergqvist Larsson är berättare men de facto leading lady är nog ändå Cecilia Kyllinge, som bjuder på många roliga ögonblick med allt från Sugar in the morning och My Fair Lady till Å, å, å tjejer och ABBA. Det är också imponerande hur många och hur snabba klädbytena är. De roliga kostymerna och enkla, men fyndiga, scenlösningar gjorde också sitt till. (Lars Henriksson den 5/2-2016 på Kultursidan.nu)

Ann-Kristin Arnberg från Borlänge skriver: “Min man och jag var på premiären av Myggjagare och Näbbstövlar i lördags tillsammans med några goda vänner och vill tacka er alla för en otroligt härlig föreställning. Det här är den bästa ni gjort! Ert otroliga engagemang, de medryckande sångerna och de tidstypiska kläderna utgjorde en bra kombination. Vilka begåvade musiker ni hittat till er show! Deras medverkan kompletterade verkligen föreställningen! Jag får medhåll av flera som jag pratat med. T. o. m. mina gamla föräldrar (snart 87 resp 90) gick och såg föreställningen igår och var båda helt saliga. De uppskattade dessutom att de kunde höra allt som sades på scenen och det hör inte till vanligheterna.”

Pressröster för Tag det rätta tag Cloetta:
KAN ENKLAST BESKRIVAS SOM EN SUCCÉ, Bo Asp, Bergslagsbladet/Arboga tidning 19/8.

foto Roine Karlsson Rådmansö, beskuret foto: Roine Karlsson

Succé på retrons hemmaplan” är rubriken i Nya Lidköpings tidning den 20 november 2015 och ingressen lyder: “Retroshow när den är som allra bäst. Kvartetten Cecilia och Bengt Kyllinge, Anders Larm och Solveig Bergqvist Larsson från Dalarna bjöd på en strålande bra föreställning i retrocentret Nossebro i onsdags.”

“Föreställningen Tag det rätta tag Cloetta på Kulturen i Vårgårda kan rankas som en av de bästa i Teaterföreningens 27-åriga historia.” Lars Lindblad i Alingsås tidning den 24 november 2015 under rubriken: “Euforisk stämning hos 200 på Kulturen”.:

Falu Kuriren: LYCKAT NOSTALGIKALAS!. … en kabaré med gott humör och glimten i ögat… Det är som allsång på Skansen fast roligare… berättigat jubel… elegant, så elegant… Cecilia Kyllinge är en stark sångare och klädbytare. Solveig Bergqvist Larsson blir man bara mer och mer förtjust i ju längre föreställningen pågår… Thomas Fahlander 19 aug 2014. Läs hela recensionen här
DSC_0165-färdigställd-kapadfoto Roine Karlsson Rådmansö, beskuretFoto Roine Karlsson Rådmans ö 2 beskuren


Foto: Roine Karlsson och Stefan Thelin

Publikröster om Tag det Rätta – tag Cloetta: “Värme, humor, allvar…” “Ni fick oss att slappna av, skratta, känna igen oss och sjunga…” “Fantastisk sång, träffande repliker och suveränt uppträdande!”

Länk till artikel i Norrtelje Tidning klicka här

Sala Allehanda logga Succé…med en underton av humor… Helt enkelt en oförglömlig föreställning!

Sala Allehanda klipp

Cloetta - Youtube

Nya showen Tag det rätta – tag Cloetta, har fått en flygande start! Vill du ha ett litet smakprov, speciellt gjort för Kultur i vården klicka på bilden eller här för att se ett potpurri på Youtube.

“En överraskande trevlig kväll… intelligent, humoristiskt, proffsigt och vägvinnande…” Patrik Uhlman Eskilstunakuriren

Cloetta Vimmerby“…en härlig musikalisk berättarresa genom 1950- och 1960 talen… verkligen en föreställning fylld med både humor och musik, men också lite allvar
Att publiken gillade den rådde det inga tvivel om.” Läs artikeln i Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning här. Foto: Miriam B Flemk

Kalamrposten 141219
Länk till KalmarPosten här.Så här tyckte media och publiken om TOY:

“Nostalgishowen Ta´t lugnt ta en Toy på Karlbergsteatern i söndags visade sig vara en pärla”.
Cecilia Kyllinge gjorde alla sångnumren med bravur. Kyllinge kunde sjunga allt, flirta med publiken och stod för massor av snabba klädbyten. Hon föreställde såväl Lill-Babs som Janis Joplin. Rutinerade keybordisten Olle Nyberg höll ihop musikpaketet och tillsammans med Cecilia Kyllinges omfångsrika röst lät det som en hel orkester. Allt sammantaget var Solveig Bergqvist Larssons ihopsnickrade föreställning en angenäm upplevelse med mycket igenkänning. Även för en 60-talist.”.
Ove Rydh i Provinstidningen, Dalsland, den 12 februari 2013.

Dala-Demokraten recenserar TOY med idel lovord och betyget fyra DDDD av fem möjliga 23 juli 2013. Klicka på loggan för att läsa den!
dalademokraten11tat_lugnt-177tat_lugnt-46


Färgglada klänningar… träffande skämt… skratt och applåder…

Foto: Emma Andersson, DD

Till och med unga människor uppskattar vår föreställning: “Mormor, det var jättebra att få veta hur det var förr, för vi läser om forntiden i skolan” (sagt av Lova 9 år till sin mormor Maggie Robertsson, Stenungsund)

“Gårdagens första föreställning föregicks av sopplunch innan det var dags att låta sig svepas in i en varm nostalgifilt med hjälp av Solveig Bergqvist Larssons humoristiska resa genom två decennier… Trevligare och mer nostalgiskt än så kan det knappt bli.”.
Lillemor Karlin-Flink i Lidköpings tidning den 13 februari 2013

“Nostalgiresa som roade och värmde”. “Det blev en rolig kväll på teatern igår. Men så fick vi också höra en rad av de stora schlagerlåtarna från 50-talet och sedan exempel på hur raggare och rocknroll tog över på 60-talet….Kvällens stora energispruta? Jo, Cecilia Kyllinge som sjöng både Frank Sinatra och Brita Borg, ledde värmande allsång och bytte kläder till raggarbrud och Janis Joplin, riktigt bra som hes och nasal och allmera speedad i “Me and Bobby Macgee”. Fride Jansson i Södermanlands nyheter den 8 nov 2012

“Tisdagskvällens föreställning av Ta´t lugnt ta en Toy inför en fullsatt biografsalong blev en succé. Säfflepubliken njöt i fulla drag. Föreställningen avslutades med Anita Lindbloms Sånt är livet till stående ovationer ” (Göran Karlsson, Säffle-tidningen 20/9-2012)

“En intelligent ramberättelse, sång och musik i toppklass, goda aktörer och en genomarbetad scenografi gjorde att hela föreställningen lyste.”
“Det är Solveig som har plockat fram minnena. Suveränt valda exempel som de flesta kan relatera till”… “Cecilia Kyllinge var annars den som gav föreställningen extra lyskraft med sin utstrålning och sin underbara sång. Dessutom dansade hon snyggt och bar upp ett stort antal kreationer med stor elegans. En eloge också till pianisten Olle Nyberg för att han levandegjorde alla låtarna och sjöng och agerade när det behövdes. Publiken stortrivdes och sjöng utantill i favoriterna.”… “Känslorna fick utlopp, folk kom ihåg, sjöng med i låtarna, klämde en tår och både log och skrattade.”
Rolf Johansson (text o foto) i Falköpings tidning den 11/2.
Om du vill läsa hela artikeln, klicka på bilderna nedan.

Här intervjuas jag av Fredrik Swahn i pausen mellan 50-talsakten och 60-talsakten, om hur det är att arbeta med sin dotter. För att se filmen klicka HÄR.

Foto: Stefan Thelin

Föreställningen Ta’t lugnt, ta en TOY – sjösattes med en liten smygpremiär i Hova hantverkshus den 23 januari 2012! Arrangör var Gullspångs teaterförening. Fullsatt och härlig respons från publik och arrangörer! “…mycket roligt… bättre än så här kan det inte bli…
…jag kommer att få svårt att sova i natt för det spritter i hela kroppen…”För att läsa recension i nättidningen Hovakanalen efter premiären: klicka här

Stående ovationer! Må-bra-föreställning! Succéföreställning! Läs reportaget i Mariestads Tidningen genom att klicka här. Och vill du höra ett Glad-medley-mix-smakprov, klicka här. Tennessee Waltz går inte heller av för hackor, klicka här.

Knökfullt på världspremiär! Klicka på bilden till vänster nedan för att komma till Borlänge Tidnings reportage från premiären av Ta’ lugnt ta en Toy

Klicka på bilden till vänster, så kommer du till reportage i Dala-Demokraten. Foto: Mikael Eriksson, DD

“Mamma Solveig… agerade mest berättare men gav även prov på en komisk ådra… Dottern Cecilia är en skicklig och erfaren sångerska och låg, som nämnts, imponerande nära originalen i sina vokala nummer… Stort jubel, välförtjänt. En myspysig föreställning med mycket värme….(Gefle Dagblad 24/4-2012)

Ta´t lugnt ta en TOY är en nostalgisk humortripp genom 50- och 60-talet, där Solveig kåserar om sin barn- och ungdomstid. Sångerskan Cecilia Kyllinge sjunger de slagdängor som alla minns, musikern Olle Nyberg ackompanjerar och publiken inbjuds till allsång. Showen kryddas med sketcher där alla i TOY-gänget interagerar med varandra.

Foto nedan: Stefan Thélin. Tidstypiska kläder tacksamt lånade av Kitty Karlsson, Stora Skedvi.

Comments are closed.