Ögona böj!

Ur min barndomsroman Ögona böj (Verbum 2012) har jag hämtat manusstoff och inspiration till de sju shower vi har turnerat runt om i Sverige med – nu under 12 år.

Formgivning: Mrs Murhpy / Malin Ehlin.
Enligt tidningen Dagen är Ögona böj en av 2012 års bästa böcker
Recensenterna i tidningen Dagen listar den 14 dec 2012 sina bokfavoriter. En av dem är ”Ögona böj”!

Ingen falsk idyll av 1950-talet
”I en bra berättelse blir allt sant och det här är en bra berättelse. Språket är på samma gång enkelt och sofistikerat, växlingarna mellan romanens båda tidsplan helt naturliga och de moraliska och mänskliga komplikationerna tydliga men inte övertydliga.”
(Karl-Olof Andersson i Dalademokraten den 12 april 2013)

Charmig bok om en Norrlandsfamilj
”För teaterpubliken är Solveig Bergqvist Larsson välkänd från föreställningen Ta´t lugnt ta en Toy. Hon är också författare och nyss kom hennes självbiografiska bok Ögona böj ut. Det är hennes tredje roman och handlar främst om uppväxten på sextitalet.
Boken kryddas med västerbottniska uttryck som nykappan, vitvillan, vassrösten och gammhanden och i detalj återger hon känslor och tankar från barndomen….
Solveig Bergqvist Larsson leker med tidsaxeln och berättar växelvis om pappan i sin krafts dagar och mot slutet när han vill förklara och bli förlåten. Hon växlar också mellan den Julia som glömde replikerna i hembygdsgården och sig själv som författare och underhållare.
Ögona böj är en ovanligt charmig bok, full av mänskliga svagheter och karga miljöer men också av skönhet, värme och fantasi. Allt förmedlat av flickan som mödosamt blev kvinna och idag har ett budskap till läsaren att vara sig själv och lyssna på barnet.”
(Rolf Johansson. Läs hela recensionen i Falköpings tidning och Skaraborgs läns tidning den 19 december 2012.)

Bibiliotekstjänsts lektörsömdöme av Charlotte Lilja slutar så här: ”Barnperspektivet är välgjort och konsekvent. Språket flyter lätt och stilsäkert. Ögona böj är mycket läsvärd.”

”Solveig Bergqvist Larsson står nära den lilla flickan och hon skriver med varm inlevelse. Här finns både tragedi och komedi. På ett finurligt sätt vävs historier stundtals samman mellan dåtid och nutid, alltid med värme och glimten i ögat hos författaren. Dessemellan kopplas historien också till nutidens rädslor och oro inför framträdanden, men också till personliga framgångar. Det är en fascinerande barndomsskildring och en spännande sådan som jag inte vill lägga ifrån mig innan jag läst ut den till sista bladet för jag måste ju få veta hur det går. Kanske kommer det en fortsättning?”
(Ulla Hannelius. Läs resten i Dalpennan nr 1 2013)

Stark barndomsskildring från femtiotalets Sverige
”Ögona böj är en välskriven och viktig barndomsskildring förankrad i 1950- och 1960-talets Sverige. Omslagets leende flickunge visar på den berättarglädje och humor som genomsyrar hela boken.”
Läs Anneli Winells hela recension i tidningen Dagen den 11 dec genom att trycka här: klicka här

Kerstin Elworth skriver i Kyrkans tidning den 8 november bl a:
”Solveig Bergqvist Larsson använder ett inte ovanligt men fruktbart upplägg i Ögona böj, en av få romaner utgivna av Verbum förlag. Kapitlen växlar mellan barnets upplevelser och den vuxna kvinnans reflexioner. Det blir en intressant berättelse inte minst för dem som, i likhet med recensenten, bott i prästgård, upplevt 1900-talets mitt med Ingo, Alice Babs och Jesusbilden i Kristinebergsgruvan….”

Träffsäkert om utanförskap
”Berättelsen är befriande långsam; som man skrev förr, skulle jag vilja säga, och är i mycket lik Reidar Jönssons ”Mitt liv som hund” i tempo och karakterisering. Boken är fylld av tidsenliga detaljer och iakttagelser. Karakteriseringen är föredömligt gradvis utvecklande och realistisk, och tidsandan finns där. Jag tyckte mycket om hur konsekvent barnets perspektiv hölls kvar. Det är en tät, välskriven och väl komponerad bok, väl värd att läsa medan löven faller och regnet slår mot rutorna.”
Liselotte Engman. Utdrag ur recensionen i ”Norran” den 29 september 2012

Sanning, rädslor och fantasier i bok av dalaförfattare
”Solveig Bergqvist Larsson…bor i Arkhyttan och har också skrivit manus till föreställningen Ta”t lugnt ta en toy som hon också medverkar i. Föreställningen är inspirerad av boken Ögona böj — en delvis självbiografisk berättelse om en flickas uppväxt på 1950- och 60-talen.
Författaren växlar perspektiv mellan kapitlen, det skapar spänning, berättelsen får flyt. Ömsom är hon lilla Julia som glömmer manus och börjar sjunga en Alice Babs-låt i stället — allt medan pappa vitnar i tyst raseri i publiken. Ömsom är hon den vuxna som förvånas när hennes gamla lärare säger att hon var en rolig elev, och som känner hur lusten att uppträda vaknar, trots att rädslan för misslyckande är djupt rotad inom henne.
Det är lätt att känna igen sig i barnet vilsenhet och sökande.
(Utdrag ur recension av Ragna Fahlander i Dalarnas Tidningar den 9 oktober 2012)

Solveig Säffle 1 Solveig Säffle 2

Författarafton Länk till Säffle biblioteks hemsida: klicka här om du vill läsa mer om att hitta tillbaka till det barn man en gång var.

Läsarreaktioner om Ögona böj:
Bitten Jonson, föreläsare och författare till Sockerbomben skriver från sin iPhone 2013-02-13: ”Bara älskar din bok. Läst halva. Kan inte sluta. Bergtagen. Språket är så oerhört levande. Läste ju ut hela samma kväll, älskar den…”

Kent Strömvall, ordförande i Gimsbärke-Duvnäs bygdegård, premiärplats för
Ta’t lugnt, ta en TOY”, skriver den 3 oktober: ”Läste boken i förra veckan när jag var på årets höstsemester i Grövelsjön, tyckte den var fascinerande och stark. Sträckläste den i stort sett.”

Albert Harloff, norsk-svensk författare, bosatt i Stjärnsund skriver den 30 sept: ”Tack för din fina bok som jag nu har läst. Spännande och engasjerande från först till sist. Hoppas salget går bra, det förtjener boken!”

Henrik Larsson, präst, Nacka skriver den 11/9 2012:”Du har skrivit en bok så full av fina exakta miljöskildringar och trovärdiga ömma personporträtt. Det är lätt att ta människorna till sig och titt som tätt dyker det upp korta meningar och bilder som så träffsäkert beskriver en känsla eller en situation. Jag märker att jag får associationer till Marianne Fredriksson som ju också skrev många ”utvecklingsromaner”. Du beskriver sår och tillkortakommanden hos människor men Du gör det med ömhet och värme. Det finns något läkande i texten. Avbryt nu allt Du gör och sätt Dig att skriva. Det finns säkert fler berättelser som ska klädas i Ditt speciella språk.”

Lisa Swahn, livscoach och sångerska, Stjärnsund, skriver den 26/8 2012:”Jaaa! Jag har sträckläst boken idag. Såå fin, viktig och inspirerande. Precis som Solveig.”

I min gästbok kan du se fler läsarreaktioner. Se också recensioner på Ad libris hemsida.

På Bokmässan i Göteborg 2012, på Se människan-scenen, torsd 27 september kl 11.30: berättade jag om Ögona böj för samtalsledare Sara Blom. Ett år senare, på Bokmässan i Göteborg 2013, i Dalamontern intervjuade Maria Törnfeldt, chef för länsbiblioteket mig om Ögona böj
Tack alla ni som kom och lyssnade!